Særslev Bryggeri (1930-1958)

Ejere:

1930-1940: C. Chr. Rasmussen

1940-1950: S. Andersen

1950-1958: Ellen Larsen & Hans Møller Larsen

 

Adresse:

Ukendt

 

Historien:

Pt er der ikke oplysninger om bryggeriets liv og produktion frem til 1950.

Nedenstående er fortalt af Ellen Larsen til Arne Slej og bragt i Ølentusiasten nr. 19.

Da Ellen og Hans Møller Larsen giftede sig for mange år siden, kørte Hans Taxa. Ellen havde indtil giftemålet tjent på forskellige gårde, men som hustru var det slut med ungpige-jobbene. Derfor skulle der findes på noget andet at lave.

Ellen Larsen havde allerede været ude at tjene som 14-årig og dengang bryggede man øl på alle gårde. Derfor var det også naturligt, at Ellen Larsen lærte denne del af en gårds husholdning. Som 18-årig bryggede hun sit første øl. Det var en god ting at kunne og ved senere jobskifte, blev hun altid spurgt om hun kunne brygge øl. Kunne man svare ja til dette, var jobbet næsten altid hjemme.

I Særslev på Nordfyn havde der været et hvidtølsbryggeri siden 1930. Ellen og Hans Larsen blev enige om, at det ville være en god idé at købe dette, for Ellen var efterhånden kendt som en dygtig bryggerske. Èt er imidlertid at at brygge øl til den enkelte husholdning, noget andet er at brygge til en hel egn. Ellen Larsen kontaktede Albani Bryggeriet i Odense og spurgte dem til råds. Albani inviterede Ellen på besøg, så hun kunne lære processen og med sin egen erfaring og de gode råd fra Albani, startede Ellen og Hans Larsen med at brygge øl i Særslev i 1950.

Hans fortsatte med at køre taxa, så det var Ellen, der tog det store slæb. Til bryggeriet hørte der 4 tdr. land og her dyrkede de byg til maltfremstilling. Det kunne dog ikke dække hele maltforbruget, så der blev købt ekstra byg ved siden af. Til en produktion af malt blev der brugt 3 tdr. byg pr. gang. Det blev sat i støb i to store kar i et døgns tid og derefter blev det lagt ud på maltgulvet. Herefter skulle det kastes. I starten 2 gange om dagen, senere tre gange om dagen. "Det var hårdt arbejde", siger Ellen Larsen, "men jeg var vant til hårdt arbejde fra gårdene, så jeg havde gode kræfter". Maltkøllen blev opvarmet med bøgebrænde og både varme og røg tørrede malten og nu havde man den færdige røgmalt til ølbrygningen.

Særslev Bryggeri lavede mere malt end de selv kunne bruge. Derfor var der mange gårdbryggere på egnen, der købte deres malt her - eller de kom med deres eget byg, som de så fik lavet til malt.

Humlen blev købt i Harndrup Humlemagasin og gæren kom fra Albani. Særslev Bryggeri tilbød kunderne to typer øl, dvs. egentlig var det den samme. man havde den almindelige hvidtøl brygget på røgmalt, men kunderne efterspurgte også en mere sød mørk øl. Det blev klaret ved at tilsætte hvidtøllet farin og kulør!

I starten blev øllet solgt i 11- og 15-liters ankre. Senere blev der brugt stakitflasker. Det var dog heller ikke ualmindeligt at kunderne kom med egne transportspande eller flasker og fik dem fyldt op. Det meste øl blev solgt direkte fra bryggeriet, men Hans Larsen kørte også ture til de nærmeste landsbyer og solgte øl.

Mange små bryggerier på Fyn havde også pilsnerøl fra de store bryggerier i deres sortiment, men det har man aldrig haft på Særslev Bryggeri. Der blev satset på et godt eget produkt. Som Ellen Larsen siger: 2Renlighed betyder alt for godt øl" og det efterlevede hun i sine år som bryggerske. Hun indrømmer at det kunne være svært at få den rette ølkvalitet, når det om sommeren blev tordenvejr (!) "men ellers klarede vi os fint og jeg husker tiden på bryggeriet som en god tid", slutter Ellen Larsen.

I slutningen af 1950'erne blev konkurrencen hårdere, specielt fra pilsnerøllet, som flere og flere foretrak. Derfor besluttede Ellen og Hans Larsen at stoppe ølproduktionen mens legen var god. I 1958 blev det sidste øl solgt fra Særslev Bryggeri og Fyn var igen blevet et bryggeri fattigere.